Unik möjlighet för små och medelstora företag – lös era affärsproblem i en innovationssprint

Innovationssprintar 2025

Under våren och hösten 2025 kommer vi att erbjuda 15 företag i Boråsregionen tid och resurser från Tech Borås, Högskolan i Borås och E-handelsstaden Borås för att lösa affärsproblem genom AI-driven utveckling.

Tillsammans går vi från identifierad tech-utmaning till körbar prototyp på tre veckor. Vi har utvecklat metoden innovationssprint för att snabbt och effektivt lösa utmaningar inom tech. Få nya perspektiv, verktyg och lösningar på era affärsproblem – helt kostnadsfritt.

Upplägg

I kommande innovationssprintar har vi ett kort och intensivt upplägg där vi arbetar tillsammans under fem halvdagar, fördelat på 3 veckor. Ni som organisation kommer hit med ett affärsproblem inom något av de utvalda områdena som du kan läsa om nedan. Under fem halvdagar jobbar vi tillsammans i workshops för att ta fram lösning och prototyp. Mellan workshoparna tillför vi på Tech Borås tid och resurser för att kartlägga den senaste forskningen inom området och ytterligare arbeta fram den tekniska lösningen.

Upplägget är anpassat för att passa små och medelstora företag inom e-handel. Vi vill göra det möjligt för er att utveckla och skapa nya innovationer snabbt. En förutsättning är att ni som organisation har ett affärsproblem (inom något av de tre områdena nedan) som kan lösas med hjälp av tech. Vi på Tech Borås tillför kunskap från forskare och systemutvecklare på Högskolan i Borås. Vi bidrar också med konkreta verktyg och affärsutveckling. Ni bidrar med affärskunskap från er verksamhet, teknisk förståelse samt 1–2 personer som kan delta vid de fem halvdagarna.

Inom vilket område har ni utmaningar?

Tema 1

Resurseffektiv e-handel

Här arbetar vi för att skapa en resurseffektiv och datadriven e-handel, där datadrivna logistiklösningar, lagstiftning och hållbarhetsåtgärder styr utvecklingen. Fokus på minskad konsumtion och ökad effektivitet. Innovationssprinten genomförs under 5 halvdagar (kl. 9–12) veckorna 21–23, 2025.

Tema 2

Kundorienterad e-handel

Kundcentrerad och automatiserad kundupplevelse, där flexibilitet, personalisering och etiska/sociala normer påverkar köpupplevelsen. Fokus på kundupplevelsen, globalisering och automatisering. Innovationssprinten genomförs under 5 halvdagar (kl. 9–12) veckorna 37–39, 2025.

Tema 3

Lokal och cirkulär e-handel

Motståndskraftig handel baserad på lokal produktion och cirkulära affärsmodeller. Plattformar för lokal produktion, 3D-printing och annan teknik som möjliggör lokal tillverkning samt spetskompetens inom cirkulär ekonomi. Innovationssprinten genomförs under 5 halvdagar (kl. 9–12) veckorna 41–43, 2025.

Så här gör du för att delta

Välj vilket tema ert affärsproblem ryms inom. Utmaningen behöver inte vara färdig-definierad, utan vi hjälps åt att identifiera vilket behov vi ska skapa en lösning för. Säkerställ att ni kan vara med under de angivna veckorna (se ovan).

Observera att antalet platser är begränsat till fem organisationer per innovationssprint och det är först till kvarn som gäller. Under innovationssprintarna deltar upp till fem företag samtidigt för att ytterligare vidga perspektiven och bidra till effektiva lösningar.

Varför ska ni vara med?

  • Ni får nya kunskaper om AI-driven innovation
  • Effektiv och snabb problemlösning
  • Tillför spetskompetens inom tech
  • Tid och resurser från forskare
  • Samverka med andra företag

Så här säger andra som deltagit vid innovationssprintar

”Man måste inte investera så mycket för att kunna ta fram en prototyp. Samarbeta och samla in olika perspektiv, till exempel så som vi gjort i innovationssprinten. Våga utforska tillsammans!”

Anett Kansanen, vd, Hive and Five

Företag som deltagit i innovationssprintar hos Tech Borås

  • Biokub
  • Care of Carl
  • Centiro
  • Eton
  • FOV Fabrics
  • Hive and Five
  • NetOnNet
  • Pulsen
  • Tranemo Metal
  • Viskan Systems
  • XPRNC

Läs mer om tidigare sprintar här:

bild på ett paket

Vi som arbetar med innovationssprintar

Här är teamet som arbetar med innovationssprintar från Högskolan i Borås