Nyhet

Nya möjligheter för komposten med digital innovation

Företaget Biokub Sweden AB (inom Per Schürer AB) specialiserar sig på varmkomposter i återvunnen plast – en fysisk och jordnära produkt i allra högsta grad. Tack vare en innovationssprint hos Tech Borås har företaget nu fått nya insikter och sett hur digital teknik kan integreras i den traditionella produkten. Det öppnar för nya marknader och affärsmodeller.

Innovationssprinten genomfördes i Tech Borås regi under fem intensiva workshoppar som följde Google Ventures modell. Medverkade gjorde nyckelpersoner från Biokub, forskare och systemutvecklare från Tech Borås och Högskolan i Borås samt facilitator Marlene Kanto från Techarena Varberg.

– Innovationssprinten har verkligen varit en ögonöppnare, säger Tor-Björn Danielsson, affärsutvecklare på Biokub. Vi har inte bara fått en konkret produkt i form av en app, utan har också lärt oss en ny metodik för produktutveckling. Utan innovationssprinten hade vi aldrig kunnat ta oss framåt så här snabbt och effektivt.

Mål: förbättrad kundupplevelse och nya affärsmöjligheter

Biokub, som är väl etablerade på marknaden för kompostlösningar, stod inför utmaningen att digitalisera sin verksamhet och utveckla en mer tjänsteorienterad affärsmodell. Målet var att gå från att enbart erbjuda fysiska produkter till att också inkludera digitala tjänster som kan förbättra kundupplevelsen och skapa nya affärsmöjligheter.

Framtagen och testad prototyp inom loppet av några dagar

Redan tidigt i innovationssprinten involverades Biokubs kunder genom både digitala enkäter och djupintervjuer. Svarsfrekvensen och engagemanget hos kunderna var högt, vilket gav värdefullt underlag till arbetet. Under idéfasen utvecklades planen på att ta fram en app som kan hjälpa användare att övervaka och optimera sin kompost. Appen inkluderar bland annat funktioner som temperaturövervakning, notifieringar när det är dags att vända eller tömma komposten och en AI-driven chattfunktion som ger användarna tips och råd.

– Tack vare att vi hade systemutvecklare med i processen kunde vi snabbt arbeta fram en prototyp, berättar Leif Andersson, ansvarig för innovationssprinten från Tech Borås.

– Prototypen var otroligt viktig eftersom tankarna blev till konkret lösning på nolltid. Det gjorde att vi direkt kunde testa den på våra kunder och samla in användares feedback som bidrog till ytterligare förbättringar, säger Tor-Björn från Biokub.

Potential att tillföra stor nytta

Tekniken har spelat en central roll i innovationssprinten. AI-modeller har möjliggjort en snabb och effektiv utvecklingsprocess. Dessutom har insamlingen av användardata genom enkäter och intervjuer gett en djupare förståelse för kundernas behov och önskemål.

– Nästa steg för oss nu är att räkna på hur vi bäst kan implementera lösningen i vår affär, berättar Tor-Björn. Vi behöver räkna på volymer, kostnader och intäkter för att förhoppningsvis kunna lansera den här tjänsten inom kort. Det skulle ge stor nytta för våra kunder, men också möjliggöra utveckling för oss som bolag.

Processen i sig är en viktig lärdom

Arbetet i innovationssprinten följde en tydlig struktur med strikta ramar.

– En nyckel i processen är att deltagarna hela tiden utmanas i att arbeta vidare med förbättringar. I vanliga fall är det lätt att nöja sig och gå vidare utan att ha tänkt hela vägen, men här tvingades vi ständigt att tänka ett steg till och att tidigt våga prova idéer i praktiken, säger Leif Andersson.

Förutom ett konkret resultat av arbetet i innovationssprinten i form av en app, tar Biokub också med sig andra viktiga lärdomar.

– Metoden innovationssprint är otroligt kraftfull för företag som vill transformera sin verksamhet och dra nytta av ny teknik. Vi har fått en god start på AI-resan, men vi har framförallt lärt oss mer om innovation och produktutveckling, avslutar Tor-Björn på Biokub.

Tor-Björn Danielsson, Adrian Laalinia och Marlene Kanto
Tor-Björn Danielsson, Adrian Laalinia från Biokub och Marlene Kanto från Techarena Varberg
Tre personer i arbete med innovationssprinten
Arbete med innovationssprinten i Tech Borås lokaler vid Högskolan i Borås